zebraline

Waar kan ik dit nog kopen (Z)?

Zebraline
Zebraline was jarenlang een vuurgevaarlijk goedje waarmee u de zwarte, gietijzeren of plaatstalen delen van kachels, barbecues en andere voorwerpen glanzend maakt. Dit poetsmiddel werd ook door motorliefhebbers gebruikt om hun zwarte uitlaat een beurt te geven. In de tijd van de ouderwetse kolenkachel ontbrak Zebraline in geen enkel gezin.
sinds 2006 wordt het niet meer gemaakt. De fabrikant was het Franse bedrijf Rivain, produits de nettoyage (schoonmaakmiddelen) uit Château-Gontier in de buurt van Rennes. Het bedrijfje ging failliet na een bestaan van 129 jaar, maar de merknaam is overgenomen. Te koop via internet of vandervlieshuishoud.

Zeepklopper
Dit ouderwetse voorwerp om zeep voor de was te kloppen, is nog te koop bij Adriana’s Warenhuisje aan de Tramstraat 28 in het Drentse Schoonoord nabij Coevorden. Geen website, wel een telefoonnummer 0591-381085. Ook bij drogisterij Van Mourik in Den Haag.
Voor de onwetenden: deze zeepklopper is een openklapbaar metalen korfje waar een stuk Sunlightzeep of andere zeep in ging om zeepsop te maken. Dan spreken we over de tijd van de wastobbe en de wasteil. Door flink te roeren, kreeg je een lekker sopje. Kijk eens op speciale markten of bij de winkels van Dille & Kamille. Zie voor vestigingen www.dille-kamille.nl.

Zeepspiritus
Een inwoner van het wonderschone Ootmarsum schreef mij een brief waarin hij vertelde dat hij in de oorlog voor zijn vrienden soms gipsmaskers maakte. Nu, 65 jaar later, wil hij dit ambacht hervatten maar hij heeft zeepspiritus nodig om de uitgeharde matrijs in te smeren om het positief beter te laten lossen. Er is echter geen drogist die nog zeepspiritus verkoopt.
Dit goedje kunt u heel eenvoudig zelf maken. Los een eetlepel vloeibare groene zeep op in een liter lauw water. Even roeren en voeg daarna een eetlepel spiritus toe. Doe de substantie in een spuitfles en klaar is Kees. Ik gebruik deze zeepspiritus als milieuvriendelijk middel om mijn rozen van luizen te ontdoen.

Zinkolie
Zinkolie is een beproefd middel bij huidaandoeningen en irritaties. Een pot van honderd gram kost ruim vijf euro, bijvoorbeeld van dr. Swaab. Het heeft een verkoelende werking. Zinkzalf helpt ook tegen luieruitslag. Het kan ook gebruikt worden tegen een koortslip en voetschimmel. Zinkolie kan wel vlekken geven die moeilijk te verwijderen zijn. Een lezeres laat weten dat de zinkolie van dr. Swaab heel goed helpt tegen branderige voeten. ’s Avonds voeten wassen en insmeren. Dan katoenen sokken aantrekken, want het is een vlekkerig en plakkerig goedje.
De olie helpt ook tegen zweetvoeten. Als je de behandeling tien dagen volhoudt, ben je er geheid vanaf. Het kan wel gebeuren dat je na een tijdje de behandeling twee dagen lang moet herhalen.

Zwavelpoeder
Zwavelpoeder, ook wel zwavelbloem of gesublimeerde zwavel genoemd is te koop in tabletten en in poedervorm. Bekende merken zijn het huismerk van Jacob Hooy, VSM en Vitals.
In ongezuiverde vorm moet u het niet inwendig gebruiken. Zwavel wordt gebruikt voor de productie van ondermeer kruit, lucifers en kleurstoffen. Huishoudens gebruiken dit poeder voor tal van doeleinden. Het is een preventief middel tegen de plantenschimmel, witziekte en tegen schimmels op druiven en tomaten. Andere mensen strooien het langs bomen om te voorkomen dat honden en katten daar plassen. Het zou ook tegen jeuk en eczeem helpen en het is een beproefd middel voor paarden. Het wordt gebruikt tegen korsten op paardenbenen. Zo zou een liter slaolie en drie eetlepels zwavelolie uitstekend helpen. Paardenwinkels verkopen het spul evenals landbouwwinkels, maar ook apothekers al zijn die soms huiverig omdat het niet de bedoeling is dat u van zuivere zwavel een bom maakt.

2
2

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.