wildebras

Wildebras

Een wildebras is een wilde jongen of meisje maar ook de naam van een poppenmerk. De poppen werden in Steenwijk gemaakt door de broers Arend en Hendrik Nolles. Voor de Tweede Wereldoorlog hadden zij een groothandel in tabakswaren maar door stagnatie van de verkoop kwam deze handel in de oorlog stil te liggen. Toen kochten de broers textielresten op en maakten hier lappen poppen van. In 1947 kwamen de poppen onder de naam Wildebras op de markt. Tien jaar later verschenen de eerste kunststof poppen. In 1976 brandde de fabriek af. Het Wildebrastijdperk was al een beetje voorbij en de eigenaren op leeftijd. Er kwam geen doorstart. Wildebraspoppen kunt u dus alleen tweedehands kopen. Er is een levendige handel op internet. De grote kampioenen zijn Hennie en Walter Hendriks uit het dorpje Langenboom in Noord-Brabant. Hennie heeft meer dan 4.000 poppen waarvan 1.000 van Wildebras en vele honderden dubbele exemplaren. Ze zijn al vanaf tien euro te koop.
Zie ook www.poppenverzameling.nl
X10
De heer R. Bruijn van handelsonderneming Chembouw uit Amstelveen heeft tientallen jaren geleden het vlekkenmiddel X10 bedacht. Het verwijdert vet-, olie- en smeervlekken uit tapijten en meubels.
Het nieuwe product X10 computerclean maakt toetsenborden, beeldschermen, audioapparatuur en andere zaken schoon.
Sinds 2006 is de distributie in handen van Hagerty en onder andere te koop bij de DA-keten.
Zie ook www.x10vlek.nl

0
0

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.