wratten

Wratten

Het gaat om uitgroeisels van de huid en die doen meestal geen pijn. Wratten op handen en voeten verdwijnen meestal na twee tot drie jaar vanzelf. U kunt de wratten bestrijden met allerlei pleisters, zalfjes of aantippen met een tinctuur. Succes is niet altijd verzekerd. Ook kunnen wratten bevroren worden met vloeibare stikstof, maar dat kan een paar dagen pijn doen. Het onder verdoving uitlepelen van wratten is pijnloos. Een laserbehandeling is vaak de beste methode. De ene mens heeft veel meer wratten dan een ander. Hoe dat komt, is onbekend.
Andere mogelijkheden die vaak zes weken duren: Molkosan van dr. Vogel of Duofilm van Stiefel. Eén keer daags dun aanbrengen op de wrat. Er zijn ook tabletten van VSM, vrij verkrijgbaar bij de apotheker.
Als u geduld heeft, kunt u ook elke morgen ‘nuchter’ spuug over de wratten uitsmeren en goed laten intrekken. Eigen ochtendurine schijnt nog beter te werken, maar het kan wel twee maanden duren voordat de wrat is verdwenen. Andere ‘oma-tips’: snijd een ui in plakken en leg die 24 uur in de azijn. Leg ’s nachts de gemarineerde ui op de wrat, pleister eromheen. Een paar weken herhalen.
Smeer elke dag het vocht uit de steel van de paardenbloem op de wrat. Een ui versnipperen en samen met een lepel zout in een jampotje doen. Na een poosje vormt zich allemaal vocht in het potje. Met dit vocht de wrat regelmatig, twee- of driemaal daags, aanstippen.
Ook chloor schijnt te helpen. De wrat één of twee keer per dag aanstippen met Glorix. Overdag kunt u een pleister op de wrat doen om te voorkomen dat de chloor verdwijnt.

1
1

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.