zijde

Zijde

Dit is de fijnste, sensueelste en kostbaarste vezel ter wereld. Een vezel die ook heel sterk is en die met liefde moet worden behandeld. We hebben het over echte natuurzijde. Zijde is echt als u enkele draden gaat verbranden. Echte zijde verbrandt niet, maar verkoolt slechts. Kunstzijde verbrandt vlug tot as.

Zijde is luxe, is soepel, licht en voelt prettig aan. De vezel is ook gevoelig voor transpiratie, hitte en licht. Vreemd dat zo weinig mannen en vrouwen deze stof dragen. Meestal blijft het bij een sjaal of een das. Zal wel met geld te maken hebben.

In België en Frankrijk wordt het veel meer verkocht en daarom ben ik vooral in deze landen te rade gegaan. Ook al omdat ik er met enige regelmaat vragen over krijg.
De meeste mensen wassen zijde met de hand. U moet het weefsel dan voorzichtig wassen bij een temperatuur van 20 tot 30 graden. Dat is koud tot bijna lauw water. Zijde verdraagt geen warm water. U dient een vloeibaar fijnwasmiddel voor zijde met mate te gebruiken, Geen bleekmiddel, ontvlekker of wasverzachter gebruiken. Haal het kledingstuk voorzichtig door het sop. Niet langer dan een minuut of vijf. Zijde mag je nooit langdurig weken en nooit wrijven of wringen. Het kan gebeuren dat er bij de eerste wasbeurt kleurstof vrijkomt. Dat is niet erg. Zo wordt veel Thaise zijde gekleurd met natuurlijke kleurstoffen.

Volgens de fabrikant van Persil kun je bij het wassen een eierdooier door het water roeren. Dat zorgt voor een betere glans voor de zijde.

Een lezeres stuurde mij een tip om vlekken uit zijde op de volgende wijze te verwijderen. De vlek met talkpoeder luchtig inkloppen en er wat overtollig talk op laten zitten. Een nacht laten intrekken en de volgende dag met zachte borstel de vlek wegpoetsen en er is niets meer te zien.

Vetvlekjes worden ook verwijderd met Zwitsal babyshampoo. Een drupje op het vlekje en een sopje maken van een beetje shampoo en de vlek verdwijnt. Er zijn mensen die zijden overhemden wassen in lauwe, zwarte thee. De zijde blijft dan glanzend en mooi van kleur. Vlekken moet u in ieder geval zo snel mogelijk deppen met lauw water. Lukt dat niet dan een beetje citroensap gebruiken of gelijke delen ammonia en azijn. Dat geldt vooral voor inktvlekken.

Als de zijde gewassen is, moet je het weefsel zeer goed spoelen. Het is een doodzonde om zijde te centrifugeren. Leg het gewoon in, of op een handdoek en druk het meeste water er uit. Daarna liggend in de schaduw verder laten drogen. Strijk zijde wanneer het nog een beetje nat is aan de binnenkant met een lauw strijkijzer in de laagste stand. Dit voorkomt glans- of pletvlekken.

Er wordt beweerd dat je zijde niet rechtstreeks op de huid moet dragen. De combinatie van vetlaag en zweet kan kringen veroorzaken die er niet meer uitgaan. Gebruik ook deodorant zonder alcohol. Maar als u (o la la) zijden ondergoed draagt, moet u dit natuurlijk wel rechtstreeks op de huid dragen. Anders zal uw partner u heel raar aankijken. Mag je zijde dan helemaal niet in de wasmachine wassen? Vroeger niet, maar de machines zijn nu zo verbeterd dat u de hele handwas kunt overslaat als u in het bezit bent van een moderne machine. Zo heeft de Miele een nieuw wolwasprogramma waarmee u ook zijde kunt wassen. Bij zijde moet dan wel de centrifugekeuzeschakelaar op de stand ‘spoelstop’ worden ingesteld. Het wasritme is zo ingesteld dat de trommel afwisselend draait en vooral stilstaat.

Voor alles geldt: lees eerst het wasetiket, want bedenk dat er grote verschillen tussen natuurzijde bestaat. Zo zijn er selectief gekweekte zijderupsen en natuurlijke zijderupsen. De kwaliteit van de laatste is beter. Vooral Thaise zijde is van heel hoge kwaliteit. Het is zeer dicht geweven en heeft een prachtige glans.

Zijde is een prachtig en kreukherstellend product. Vertrouwt u het allemaal niet, laat dan de zijde chemisch reinigen. Dat zorgt meestal voor het beste resultaat. De Belgen spreken van de droogkuis.

3
3

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.