zout

Zout

In deze gids bent u het woord zout regelmatig tegengekomen. Het is het goedkoopste huishoudmiddel en heeft tijdens de vorst en sneeuw in januari en februari 2010 opnieuw zijn waarde bewezen. Zout wordt in ontelbare producten gebruikt. Als smaakstof moet u zout met mate gebruiken, want het kan leiden tot hoge bloeddruk. Zout worden uit ondergrondse zoutlagen gewonnen (bodemzout) en uit zeewater (zeezout). Zowel keukenzout als tafelzout is gezuiverd bodemzout. Keukenzout kunt u met jodium (Jozo) en zonder jodium
(Nezo) kopen. Ook zeezout bestaat in diverse variaties. Met jodium verrijkt zout helpt tegen struma, een ziekte aan de schildklier. Zout uit de Dode Zee is een bekend middel bij de behandeling van de huidaandoening psoriasis. Dit zout wordt ook gebruikt bij spier- en gewrichtspijnen, vermoeidheid en andere huidklachten.
Zeezout wordt uit schoon zeewater gewonnen en is rijk aan mineralen, magnesium en calcium. De grove soort kan met een zoutmolen worden gemalen. Zeer bijzonder zeezout is Fleur de Sel uit Bretagne. Dit zout is genoemd naar de ‘bloem’ (het zeeschuim), die al drijvende op zee door de wind landinwaarts wordt geblazen en daar wordt gedroogd. U proeft de zee en de smaak van ziltig zeewier.
Als u te zout heeft gekookt, moet u een zilveren lepel laten meekoken.

0
0

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.