zweetvoeten

Zweetvoeten

Vele honderdduizenden Nederlanders hebben in meer of mindere mate last van deze kwaal. Het deftige woord voor extreme zweetvoeten is hyperhidrosis. De lijders hebben last van extreem verhoogde zweetuitscheiding. In dat geval moet u zich zeker wenden tot de huisarts.Bij zweetvoeten kan de voetbekleding de oorzaak zijn, bijvoorbeeld het dragen van synthetische schoenen (plastic of rubber) of sokken. Voetverzorgers menen dat u leren schoenen moet kopen met een leren binnenbekleding die de voeten niet afsluiten. Open schoenen hebben de voorkeur boven dichte. Draag het liefst sokken of kousen die vocht kunnen opnemen zoals katoen en wol. Trek regelmatig schone sokken aan. Neem regelmatig wisselbaden of voetbaden met een formalineoplossing. Gebruik deodorant of absorberende poeders, te koop bij uw voetverzorger, drogist of apotheek. Uw huisarts kan in ernstige gevallen een lotion voorschrijven. Zie ook www.voetverzorging.nl.
Er zijn tal van producten tegen zweetvoeten te koop.

 • Bij de apotheek kunt u terecht voor pedicarezalf. U kunt ook een deodorant kopen met de werkzame stof aluminiumchloride.
 • Een ouder middel is de voeten insmeren met kamferspiritus, ook te koop bij de apotheek.
 • Een koolstofzooltje (geurvreter) werkt eveneens. Er zijn wasbare badstof inlegzooltjes en losse inlegzooltjes, soms in de aanbieding bij de Aldi.
 • U kunt uw schoenen en pantoffels één tot drie keer daags inspuiten met Pedispray.
 • Er zijn ook speciale klinieken die de huid van mensen met een overmatige zweetproductie inspuiten met Dysport. Dat leidt ertoe dat de zweetklieren hun productie staken. Helpt ook tegen zweethanden en zweetdruppels. Laat u eerst informeren, want Dysport is gewoon Botox.
 • Een beproefd middel is een beetje boorzuurpoeder in de sokken of in de schoenen, of op de voeten te strooien. Eerst enige keren per week. Boorzuurpoeder is verkrijgbaar bij de drogist.
 • U kunt de weke plekken op de voeten ook insmeren met een ontsmettende sterilontinctuur zoals van het merk Dettol.
 • Met Betadine-scrub, de jodiumzeep die chirurgen gebruiken om hun handen te ontsmetten, kunt u ’s ochtends en ’s avonds de voeten met een zachte nagelborstel inzepen en een paar minuten laten intrekken.
 • Via www.skafit.nl wordt geadverteerd met zogeheten zilversokken. De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de onaangename geur zouden door deze sokken binnen een uur vernietigd zijn. De geur die al in de schoenen zit, gaat niet direct weg, maar wordt ook niet erger.
 • John van Kleef uit Schipluiden verkoopt het product Transmuteer. De korreltjes bestaan uit droge schilfers met als hoofdbestanddeel boorzuurpoeder. Was de voeten eerst met koud water en strooi ’s avonds in beide schoenen een eetlepel schilfers. De ochtend daarop de schoenen met de schilfers en schone sokken aantrekken en dit vijf tot zeven dagen herhalen tot de voeten niet meer transpireren. Tijdens de behandelingen dienen uitsluitend dichte lederen schoenen te worden gedragen met wollen of katoenen sokken.

De volgende adviezen hebben een behoorlijk hoog ‘oma-tip gehalte’:

 • Een paar dagen de voeten en liefst ook de schoenen behandelen met aluin. De zweetlucht verdwijnt.
 • Ruurd van Rooij raakte in militaire dienst voorgoed verlost van de ernstige zweetlucht in zijn schoenen. ‘Mijn legerarts adviseerde mijn voeten in te smeren met formaline in een verdunning van 3% en het helpt en mijn schoenen blijven heel.’ De formaline moet na het wassen van de voeten met een watje of met een verstuiver op de voeten worden gesmeerd. De voeten laten drogen en de sokken aantrekken. Doe dit twee of drie dagen achter elkaar en de zweetlucht is weg. Herhaal dit als de voeten weer gaan stinken. De voeten worden wel wat harder en hebben meer verzorging nodig.
 • Een paardenmiddel waar een inwoner uit Ede jaren geleden baat bij had, wil ik u niet onthouden. Het advies luidde: ’s avonds voor het slapen gaan de voeten wassen en drogen en daarna insmeren met eiwit wat in de koelkast een aantal dagen kan worden bewaard. Na een week stonken de voeten niet meer.
 • De mooiste tip komt van een lezer uit De Bilt. Hij schreef: ‘Ik had tot mijn zeventiende last van zweetvoeten. Een oude man gaf mij meer dan zestig jaar geleden de raad om op 24 juni, alleen op die datum, ’s morgens vroeg met blote voeten in een weiland te lopen en de dauw goed door de tenen te laten doordringen. Ga daarna op een stoel zitten die je hebt meegenomen en laat al het vocht goed opdrogen. Vervolgens sokken en schoenen aantrekken zonder dat de voeten worden afgedroogd. Ook de grassprietjes niet afvegen. ’s Avonds mag je de voeten weer wassen. Na die genoemde datum heb ik nooit meer last van zweetvoeten gehad.’
3
3

Naast vader en echtgenoot kent het breed publiek mij van de wekelijkse huishoudpagina in De Telegraaf. Hier schreef ik tussen 2001 en maart 2016 liefst 758 afleveringen van de wekelijkse en zeer populaire huishoudrubriek. Nu ben ik voor mezelf begonnen met de Huishoudbode. Misschien wel de meest omvangrijke website in en rond het huis.